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DISCLAIMERS
• Any information provided in today’s talk is not to be regarded as 

legal advice. Today’s talk is purely for informational purposes.
• Always consult with legal counsel. 
• CCHP has no relevant financial interest, arrangement, or affiliation 

with any organizations related to commercial products or services 
discussed in this program.
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I’m licensed in State X and want to provide services 
in State Y. Can I do that?
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QUESTION #1
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California
Physicians using telehealth technologies to provide care to patients located in California must 
be licensed in California. Physicians are held to the same standard of care, and retain the same 
responsibilities of providing informed consent, ensuring the privacy of medical information, 
and any other duties associated with practicing medicine regardless of whether they are 
practicing via telehealth or face-to-face, in-person visits.
SOURCE: Medical Board of California. Telehealth Resources. 
Kentucky
A provider must be licensed in Kentucky with the exception of persons who, being nonresidents 
of Kentucky and lawfully licensed to practice medicine or osteopathy in their states of actual 
residence, infrequently engage in the practice of medicine or osteopathy within this state, 
when called to see or attend particular patients in consultation and association with a 
Kentucky-licensed physician.
SOURCE: KY Revised Statutes § 311.560. 
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QUESTION #1 - Example
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https://www.mbc.ca.gov/Resources/Medical-Resources/telehealth.aspx
https://apps.legislature.ky.gov/law/statutes/statute.aspx?id=45843
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I am moving to a new state, but still seeing patients 
in my old state, do I need a license in my new state 

or can I still see clients via telehealth in my old 
state without going through that process?
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District of Columbia (DC)
Must have license to practice medicine in the District of Columbia.

For any services rendered outside the District of Columbia, the 
provider of the services shall meet any licensure requirement of the 
jurisdiction in which the patient is physically located.

SOURCE: DC Regs. Sec. 17-4618.1 & .6. (Accessed Sept. 2022).
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QUESTION #2 - Example
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https://www.dcregs.dc.gov/Common/DCMR/RuleDetail.aspx?RuleId=R0033558
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My patient is going to college or going on extended 
vacation to another state? Can I still see my patient 

for continuity of care purposes?
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Illinois - Social Work
A person not a resident of IL is not prohibited from performing social work via telehealth in the 
state for a nonresident of the state for not more than 5 days in any one month or more than 
15 days in any one calendar year, that had a previous established therapeutic relationship 
with the nonresident, and the person is authorized to perform such services under the laws of 
the state or country in which the person resides.

A person who is not a resident of this state is not prohibited from performing social work via 
telehealth in this state for a nonresident of this state currently attending a university or college 
in this state, that had a previous established therapeutic relationship with the nonresident, 
and the person is authorized to perform such services under the laws of the state our country 
in which the person resides.
SOURCE: 225 ILCS 20/4 as amended by HB 4797 (2022 Session). 
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QUESTION #3 - Example
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https://ilga.gov/legislation/ilcs/ilcs3.asp?ActID=1295&ChapterID=24
https://track.govhawk.com/public/bills/1574092
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I am only providing educational services to someone 
in another state. Do I need to get a license?
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I am traveling in Europe for a month and would like 
to be able to see my patients while there. Can I see 

patients legally via telehealth?
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Missouri Medicaid:

Payment cannot be made to any financial institutions, telemedicine providers, 
pharmacies, or other entities outside of the US, and US territories.

SOURCE: MO HealthNet, Provider Manual, Behavioral Services, Section 13, p. 58 
(Aug. 19, 2022); MO HealthNet, Physician Manual, Telehealth Services, p. 66 
(Aug. 19, 2022) & MO HealthNet, Rural Health Clinic, p. 56 (Aug. 19, 2022).
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QUESTION #5 - Example
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http://manuals.momed.com/collections/collection_psy/print.pdf
http://manuals.momed.com/collections/collection_phy/print.pdf
http://manuals.momed.com/collections/collection_rhi/print.pdf


June 2015 CENTER FOR CONNECTED HEALTH POLICY Mario Guttierez
Executive Director

My patient is traveling internationally, can I see 
them legally via telehealth?
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Are COVID-19 licensure waivers still in effect?
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I am only providing consultation services to a 
provider in another state, the care for the patient 

stays with that provider.  Do I need to be licensed in 
that other state?
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Washington

There is no prohibition against the consultation through telemedicine 
by a practitioner, licensed by another state or territory in which he or 
she resides, with a practitioner licensed in WA who has responsibility 
for the diagnosis and treatment of the patient within WA.

SOURCE: RCW 18.71.030(6) and RCW 18.57.040.
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QUESTION #8 - Example
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https://app.leg.wa.gov/RCW/default.aspx?cite=18.71.030
https://app.leg.wa.gov/RCW/default.aspx?cite=18.57.040
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Thank You!
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www.cchpca.org 
info@cchpca.org 


